Lappeenrannan asenteella Suomi nousee

Terho Puustinen 15.5.2014

Lappeenrannassa on pieni teknillinen yliopisto. LUT on kaupungin silmäterä ja erikoinen paikka yliopistoksi.

Vierailin LUTissa viime viikolla isomman seurueen mukana. Lounaspöytäämme emännöi yliopiston vararehtori Kirsimarja Blomqvist. Ryhdyimme parantamaan  maailmaa, ja esittelin lounaskavereilleni liikeidean, johon toivoisin jonkun kehittäjän tarttuvan.

Ideani liittyy energia-alaan, jota olen seurannut journalistina pitkään. Se on helppo ja hauska palvelu, joka tarjoaa kotitalouksille ja pienyrityksille mahdollisuuden energiansäästöön ja leikkaa energian kulutusta. Kalliita huipputuotannon reservejä tarvitaan vähemmän. Monet miettivät samaa asiaa, mutta vallankumouksellisen tason palvelua ei ole kehittänyt vielä kukaan.

Kirsimarja lämpeni ajatukselle, mutta ei jättänyt asiaa siihen. Huomasin vastaavani sujuvasti kyllä, kun vararehtori pyysi lupaani välittää idea eteenpäin LUTin opiskelijoille.

Opiskelijoille? Siis että varareksi menee jututtamaan opiskelijoita?

Kahden päivän kuluttua olin ruokaostoksilla, kun minulle soitti suoranuottinen nuori mies Lappeenrannasta, toisen vuoden tuotantotalouden opiskelija. Kaveri kertoi, että hän ryhtyy keräämään tiimiä ja kehittämään ideasta palvelua. Sanoin hyvä, pyysin business planin ja lupasin sparrata.

Puhuimme hetken siitäkin, koska on paras aika lähteä yrittäjäksi. Onko se sitten, kun on valmistumisen tehnyt palkkatöissä tukun arvokkaita virheitä työnantajan piikkiin? Vai voiko lähteä saman tien?

Sanoin että voi. Että ei sitä voi ennalta tietää eikä edes jälkikäteen, milloin on paras hetki.

Tulin näistä keskusteluista hyvin iloiseksi. Pelkään pahoin, ettei Suomi nouse Antti Rinteen asenteella, mutta Lappeenrannan asenteella nousee.

LUTissa kuulin sellaisenkin lausunnon, että yt-neuvottelut kuuluvat yliopistoon siinä missä yrityselämäänkin. Professorin suulla sanottiin, että jos maailma muuttuu tai työ ei maistu, sitten pitää keksiä jotakin muuta työtä. Viiden vuoden irtisanomissuojasta ei puhunut kukaan.

Joku voi pahoittaa mielensä tuollaisista yt-puheista ja varmasti pahoittaakin.

Mutta rohkeat ihmiset vievät maailmaa eteenpäin ja heistä puhutaan enemmän kuin pelkureista. Jarruttajiakin tarvitaan, mutta mielistelijöistä ei jää mitään mieleen.

Lisää uusi kommentti